Sugar Ray Robinson

elo 5, 2021
admin

Varhainen uraEdit

Robinson debytoi ammattilaisena 4. lokakuuta 1940 voittaen Joe Echevarrian toisen erän lopetuksella. Robinson otteli vielä viisi kertaa vuonna 1940 ja voitti joka kerta, neljä voittoa tyrmäyksellä. Vuonna 1941 hän voitti maailmanmestari Sammy Angottin, tulevan mestarin Marty Servon ja entisen mestarin Fritzie Zivicin. Robinson-Angott-ottelu käytiin kevytsarjarajan yläpuolella, koska Angott ei halunnut ottaa riskiä menettää kevytsarjan titteliään. Robinson voitti Zivicin Madison Square Gardenissa 20 551 katsojan edessä – yksi suurimmista yleisömääristä areenalla siihen mennessä. New York Timesin Joseph C. Nicholsin mukaan Robinson voitti viisi ensimmäistä erää, ennen kuin Zivic tuli takaisin ja löi Robinsonia päähän useita kertoja kuudennessa ja seitsemännessä erässä. Robinson hallitsi kahta seuraavaa erää, ja yhdeksännessä erässä hän oli Zivicin kimpussa. Tiukan kymmenennen erän jälkeen Robinson julistettiin voittajaksi kaikilla kolmella tuloskortilla.

Tammikuun uusintaottelussa 1942 Robinson tyrmäsi Zivicin kymmenennessä erässä. Tyrmäystappio oli Zivicin uran vasta toinen yli 150 ottelussa. Robinson tyrmäsi hänet yhdeksännessä ja kymmenennessä erässä ennen kuin erotuomari keskeytti ottelun. Zivic ja hänen kulmansa protestoivat keskeytystä; New York Timesin James P. Dawson totesi, että ”he kritisoivat inhimillistä tekoa. Taistelu oli ollut teurastus, hienovaraisemman sanan puutteessa.” Robinson voitti sen jälkeen neljä peräkkäistä ottelua tyrmäyksellä, ennen kuin voitti Servon kiistanalaisella jaetulla päätöksellä heidän toukokuisessa uusintaottelussaan. Voitettuaan vielä kolme ottelua Robinson kohtasi lokakuussa ensimmäistä kertaa Jake LaMottan, josta tulisi yksi hänen merkittävimmistä vastustajistaan. Hän voitti LaMottan yksimielisellä päätöksellä, vaikka ei saanut Jakea maahan. Robinson painoi 66 kiloa (145 lb) verrattuna LaMottan 157,5 kiloon, mutta hän pystyi hallitsemaan ottelua ulkopuolelta koko ottelun ajan, ja hän itse asiassa löi ottelun aikana kovempia lyöntejä. Robinson voitti sen jälkeen vielä neljä ottelua, joista kaksi Izzy Jannazzoa vastaan 19. lokakuuta ja 14. joulukuuta välisenä aikana. Esityksistään Robinson nimettiin ”Vuoden ottelijaksi”. Hän päätti vuoden 1942 yhteensä 14 voittoon eikä tappioon.

Robinson kasvatti ennätyksensä 40-0 ennen kuin hävisi ensimmäisen kerran LaMottalle 10 erän uusintaottelussa. LaMotta, jolla oli 7,3 kilon (16 lb) painoetu Robinsoniin nähden, tyrmäsi Robinsonin ulos kehästä kahdeksannessa erässä ja voitti ottelun päätöksellä. Ottelu järjestettiin Robinsonin entisessä kotikaupungissa Detroitissa, ja se keräsi ennätysyleisön. Ottelun alkupuolella Robinson oli Robinsonin hallinnassa, mutta LaMotta otti ottelun hallintaansa myöhemmissä erissä. Voitettuaan kolmannen LaMotta-ottelun vajaat kolme viikkoa myöhemmin Robinson voitti lapsuuden idolinsa, entisen mestarin Henry Armstrongin. Robinson otteli Armstrongia vastaan vain siksi, että vanhempi mies oli rahan tarpeessa. Nyt Armstrong oli jo vanha nyrkkeilijä, ja Robinson totesi myöhemmin kantaneensa entistä mestaria.

27. helmikuuta 1943 Robinson värvättiin Yhdysvaltain armeijaan, jossa häntä kutsuttiin jälleen Walker Smithiksi. Robinsonin sotilasura kesti 15 kuukautta. Robinson palveli Joe Louisin kanssa, ja kaksikko kävi kiertueilla, joissa he esiintyivät näytösotteluissa Yhdysvaltain armeijan joukkojen edessä. Robinson joutui armeijassa ollessaan useaan otteeseen vaikeuksiin. Hän riiteli esimiesten kanssa, jotka hänen mielestään syrjivät häntä, ja kieltäytyi ottelemasta näytösotteluissa, kun hänelle kerrottiin, että afroamerikkalaiset sotilaat eivät saaneet katsoa niitä. Maaliskuun 1944 lopulla Robinson oli sijoitettuna Fort Hamiltoniin Brooklyniin odottamaan lähtöä Eurooppaan, jossa hänen oli määrä esiintyä useammassa näytösottelussa. Mutta 29. maaliskuuta Robinson katosi kasarmiltaan. Kun hän heräsi 5. huhtikuuta Fort Jayn sairaalassa Governor’s Islandilla, hän ei ollut ehtinyt lähteä Eurooppaan ja häntä epäiltiin karkuruudesta. Hän itse kertoi kaatuneensa 29. maaliskuuta kasarminsa portaissa, mutta sanoi, että hänellä oli täydellinen muistinmenetys, eikä hän muistanut mitään tapahtumia tuosta hetkestä 5. päivään asti. Hänen kansionsa mukaan tuntematon mies oli löytänyt hänet kadulta 1. huhtikuuta ja auttanut hänet sairaalaan. Fort Jayn lääkäri totesi tutkimusraportissaan, että Robinsonin versio tapahtumista oli vilpitön. Sotilasviranomaiset tutkivat hänet ja väittivät hänen kärsivän henkisestä vajavaisuudesta. Robinsonille myönnettiin kunniallinen kotiutus 3. kesäkuuta 1944. Myöhemmin hän kirjoitti, että tapauksen epäoikeudenmukainen uutisointi lehdistössä oli ”leimannut” hänet ”karkuriksi”. Robinson säilytti läheisen ystävyyssuhteensa Louisin kanssa sotapalvelusaikana, ja sodan jälkeen he ryhtyivät yhdessä yrittäjiksi. He suunnittelivat aloittavansa viinanjakeluyrityksen New Yorkissa, mutta heiltä evättiin lisenssi rotunsa vuoksi.

LaMotta-ottelun uusintaottelussa kärsityn tappion lisäksi ainoa muu merkintä Robinsonin ennätyksessä tällä kaudella oli 10 erän tasapeli José Basoraa vastaan vuonna 1945.

Maailmansarjan maailmanmestariEdit

Robinson vuonna 1947

Vuoteen 1946 mennessä Robinson oli ottanut 75 ottelua ennätyksellään 73-1-1 ja voittanut kaikki maailmansarjan kärkikamppailijat. Hän kuitenkin kieltäytyi yhteistyöstä mafian kanssa, joka kontrolloi suurta osaa nyrkkeilystä tuohon aikaan, ja häneltä evättiin mahdollisuus otella suursarjan mestaruudesta. Robinson sai vihdoin mahdollisuuden voittaa tittelin Tommy Belliä vastaan 20. joulukuuta 1946. Robinson oli jo voittanut Bellin kerran päätöksellä vuonna 1945. Molemmat ottelivat Servolta vapautuneesta tittelistä, joka oli itse hävinnyt Robinsonille kahdesti ei-titteliotteluissa. Ottelussa Robinson, joka vain kuukautta aiemmin oli ollut mukana 10 erän tappelussa Artie Levinen kanssa, sai Belliltä turpaansa. Ottelua kutsuttiin ”sodaksi”, mutta Robinson pystyi vetämään niukan 15-eräisen päätöksen ja voitti vapaana olleen Welterweight-maailmanmestaruuden.

Vuonna 1948 Robinson otteli viisi kertaa, mutta vain yksi ottelu oli tittelin puolustus. Niiden ottelijoiden joukossa, jotka hän voitti näissä ei-titteliotteluissa, oli tuleva maailmanmestari Kid Gavilán tiukassa, kiistanalaisessa 10 erän ottelussa. Gavilán satutti Robinsonia useita kertoja ottelussa, mutta Robinson hallitsi viimeisiä eriä sarjalla iskuja ja vasenta koukkua. Vuonna 1949 hän nyrkkeili 16 kertaa, mutta puolusti titteliään jälleen vain kerran. Tuon titteliottelun, uusintaottelun Gavilánin kanssa, Robinson voitti jälleen päätöksellä. Ottelun ensimmäinen puoliaika oli hyvin tiukka, mutta Robinson otti ohjat käsiinsä toisella puoliajalla. Gavilán joutuisi odottamaan vielä kaksi vuotta aloittaakseen oman historiallisen valtakautensa suursarjan mestarina. Ainoa nyrkkeilijä, joka pystyi tuona vuonna vastaamaan Robinsoniin, oli Henry Brimm, joka otteli häntä vastaan 10 erän tasapeliin Buffalossa.

Robinson otteli 19 kertaa vuonna 1950. Hän puolusti viimeisen kerran menestyksekkäästi välieräsarjan titteliään Charley Fusaria vastaan. Robinson voitti yksipuolisen 15 erän päätöksen tyrmäämällä Fusarin kerran. Robinson lahjoitti Fusari-ottelun palkintorahansa 1 dollaria lukuun ottamatta syöpätutkimukseen. Vuonna 1950 Robinson otteli George Costneria vastaan, joka oli myös alkanut kutsua itseään ”Sugariksi” ja ilmoitti ottelua edeltävinä viikkoina, että hän oli nimen oikeutettu haltija. ”Meidän on parasta koskettaa hanskoja, koska tämä on ainoa erä”, Robinson sanoi, kun ottelijat esiteltiin kehän keskellä. ”Sinun nimesi ei ole Sugar, minun on.” Robinson tyrmäsi Costnerin tämän jälkeen 2 minuutissa ja 49 sekunnissa.

Jimmy Doylen välikohtausMuutos

Kesäkuussa 1947 Robinsonin oli määrä puolustaa titteliään neljän tittelittömän ottelun jälkeen ensimmäistä kertaa ottelussa Jimmy Doylea vastaan. Robinson perääntyi aluksi ottelusta, koska hän näki unta, että hän aikoi tappaa Doylen. Pappi ja pastori suostuttelivat hänet ottelemaan. Hänen unensa osoittautui todeksi. Kesäkuun 25. päivänä 1947 Robinson hallitsi Doylea ja teki kahdeksannessa erässä ratkaisevan tyrmäyksen, joka pudotti Doylen tajuttomaksi ja johti Doylen kuolemaan myöhemmin samana iltana. Robinson sanoi, että Doylen kuoleman vaikutus oli ”hyvin koetteleva”.

Kuoleman jälkeen Robinsonia vastaan uhattiin Clevelandissa rikossyytteillä, jopa murhasta, vaikkei niitä todellisuudessa nostettu. Saatuaan tietää Doylen aikeista käyttää ottelurahat äitinsä talon ostamiseen, Robinson antoi Doylen äidille hänen seuraavien neljän ottelunsa rahat, jotta tämä voisi ostaa itselleen kodin, toteuttaen näin poikansa aikomuksen.

Keskisarjan mestariMuutos

Omaelämäkerrassaan Robinson toteaa, että yksi tärkeimmistä syistä hänen siirtymiseensä keskisarjaan oli kasvavat vaikeudet, joita hänellä ilmeni saavuttaessaan 67 kg:n (147 lb) painorajan maailmansarjassa. Siirtyminen ylöspäin osoittautuisi kuitenkin myös taloudellisesti edulliseksi, koska divisioonassa oli tuolloin joitakin nyrkkeilyn suurimpia nimiä. Robinson taisteli Pennsylvanian osavaltion keskisarjan tittelistä vuonna 1950 ja voitti Robert Villemainin. Myöhemmin samana vuonna hän voitti kruunua puolustaessaan Jose Basoran, jonka kanssa hän oli aiemmin ottanut tasapelin. Robinsonin 50 sekunnin tyrmäys Basoraa vastaan ensimmäisessä erässä teki ennätyksen, joka kesti 38 vuotta. Lokakuussa 1950 Robinson tyrmäsi Bobo Olsonin, tulevan keskisarjan tittelin haltijan.

14. helmikuuta 1951 Robinson ja LaMotta kohtasivat kuudennen kerran. Ottelu tulisi tunnetuksi nimellä The St. Valentine’s Day Massacre. Robinson voitti kiistattoman keskisarjan maailmanmestaruuden 13. erän teknisellä tyrmäyksellä. Robinson päihitti LaMottan ensimmäiset 10 erää, minkä jälkeen hän esitti kolmen erän ajan julmia yhdistelmäotteluita, joilla hän lopulta pysäytti mestarin ensimmäistä kertaa heidän legendaarisessa kuuden ottelun ottelusarjassaan – ja aiheutti LaMottalle ensimmäisen laillisen tyrmäystappion 95 ammattilaisottelun aikana. LaMotta oli hävinnyt tyrmäyksellä Billy Foxille aiemmin urallaan. Tuo ottelu todettiin kuitenkin myöhemmin järjestetyksi, ja LaMotta sai rangaistuksen siitä, että hän oli antanut Foxin voittaa. Tuota ottelua ja joitakin muita otteluita Robinsonin ja LaMottan kuuden ottelun välisestä kilpailusta kuvattiin Martin Scorsesen elokuvassa Raging Bull. ”Ottelin Sugar Rayta vastaan niin usein, että melkein sain diabeteksen”, LaMotta sanoi myöhemmin. Robinson voitti viisi kuudesta ottelustaan LaMottaa vastaan.

Voitettuaan toisen maailmanmestaruutensa hän lähti Euroopan-kiertueelle, joka vei hänet ympäri Eurooppaa. Robinson matkusti flamingo-vaaleanpunaisella Cadillacillaan, joka aiheutti melkoista kohua Pariisissa, ja 13 hengen seurueella, josta osa oli mukana ”vain naurun vuoksi”. Hän oli sankari Ranskassa, koska hän oli hiljattain voittanut LaMottan – ranskalaiset vihasivat LaMottaa, koska hän oli voittanut Marcel Cerdanin vuonna 1949 ja vienyt tämän mestaruusvyön (Cerdan kuoli lento-onnettomuudessa matkalla kohti uusintaottelua LaMottan kanssa). Robinson tapasi Ranskan presidentin Vincent Auriolin seremoniassa, johon osallistui Ranskan yläluokan edustajia. Berliinissä ottelussaan Gerhard Hechtiä vastaan Robinson hylättiin, kun hän löi vastustajaansa munuaisiin: lyönti oli laillinen Yhdysvalloissa, mutta ei Euroopassa. Ottelu julistettiin myöhemmin hävinneeksi. Lontoossa Robinson menetti keskisarjan maailmanmestaruuden brittinyrkkeilijä Randolph Turpinille sensaatiomaisessa ottelussa. Kolme kuukautta myöhemmin uusintaottelussa 60 000 katsojan edessä Polo Groundsissa hän tyrmäsi Turpinin kymmenessä erässä ja sai tittelin takaisin. Tuossa ottelussa Robinson johti korttien mukaan, mutta Turpin leikkasi hänet. Ottelun ollessa vaarassa Robinson päästi Turpinin valloilleen, kaatoi hänet, sai hänet sitten köysien varaan ja aloitti iskujen sarjan, joka sai tuomarin keskeyttämään ottelun. Robinsonin voiton jälkeen Harlemin asukkaat tanssivat kaduilla. Vuonna 1951 Robinson nimettiin toisen kerran Ring Magazinen ”Vuoden ottelijaksi”.

Vuonna 1952 hän otteli uusintaottelun Olsonia vastaan, jonka hän voitti päätöksellä. Seuraavaksi hän voitti entisen mestarin Rocky Grazianon tyrmäyksellä kolmannessa erässä ja haastoi sitten kevyen raskaansarjan maailmanmestarin Joey Maximin. Yankee Stadiumin ottelussa Maximia vastaan Robinson johti ottelua kaikkien kolmen tuomarin pistetaulukon mukaan, mutta kehän 39 °C:n (103 °F) lämpötila vaati veronsa. Erotuomari Ruby Goldstein joutui kuumuuden ensimmäiseksi uhriksi, ja hänen tilalleen oli vaihdettava erotuomari Ray Miller. Nopealiikkeinen Robinson oli kuumuuden seuraava uhri – 13. erän lopussa hän lyyhistyi eikä vastannut seuraavan erän kelloon, jolloin hän kärsi uransa ainoan tyrmäyksen.

25. kesäkuuta 1952 Maxim-ottelun jälkeen Robinson luopui mestaruudestaan ja vetäytyi eläkkeelle ennätyksellä 131-3-1-1. Hän ei ollut enää ottelussa mukana. Hän aloitti uran showbisneksessä, laulaen ja steppaten. Noin kolmen vuoden kuluttua hänen liiketoimiensa taantuminen ja menestyksen puute esiintymisurallaan saivat hänet päättämään palata nyrkkeilyyn. Hän aloitti harjoittelun uudelleen vuonna 1954.

ComebackEdit

Vuonna 1955 Robinson palasi kehään. Vaikka hän oli ollut toimettomana kaksi ja puoli vuotta, hänen työnsä tanssijana piti hänet huippukunnossa: omaelämäkerrassaan Robinson kertoo, että viikkojen aikana ennen debyyttiään tanssikomennukselle Ranskassa hän juoksi viisi mailia joka aamu ja tanssi sitten viisi tuntia joka ilta. Robinson jopa totesi, että harjoittelu, jota hän teki yrittäessään luoda uraa tanssijana, oli kovempaa kuin mikään muu harjoittelu, johon hän ryhtyi nyrkkeilyuransa aikana. Hän voitti viisi ottelua vuonna 1955 ennen kuin hävisi päätöksen Ralph ”Tiger” Jonesille. Hän kuitenkin toipui ja voitti Rocky Castellanin jaetulla päätöksellä, minkä jälkeen hän haastoi Bobo Olsonin keskisarjan maailmanmestaruudesta. Hän voitti keskisarjan mestaruuden kolmannen kerran tyrmäyksellä toisessa erässä – kolmannella voitollaan Olsonista. Paluunsa jälkeen vuonna 1955 Robinson odotti, että hänet nimitettäisiin vuoden nyrkkeilijäksi. Titteli meni kuitenkin vannoutuneelle nyrkkeilijälle Carmen Basiliolle. Basilion käsittelijät olivat lobanneet sitä voimakkaasti sillä perusteella, että hän ei ollut koskaan voittanut palkintoa, ja Robinson kuvaili tätä myöhemmin ammattilaisuransa suurimmaksi pettymykseksi. ”En ole unohtanut sitä tähän päivään mennessä, enkä koskaan unohda”, Robinson kirjoitti omaelämäkerrassaan. Robinson ja Olson ottelivat viimeisen kerran vuonna 1956, ja Robinson päätti neljän ottelun sarjan neljännen erän tyrmäyksellä.

Vuonna 1957 Robinson menetti tittelinsä Gene Fullmerille. Fullmer käytti aggressiivista, eteenpäin menevää tyyliään Robinsonin kontrolloimiseen ja tyrmäsi hänet ottelussa. Robinson kuitenkin huomasi, että Fullmer oli haavoittuvainen vasemmalle koukulle. Fullmer lähti toukokuiseen uusintaotteluun 3-1-suosikkina. Kahdessa ensimmäisessä erässä Robinson seurasi Fullmeria ympäri kehää, mutta kolmannessa erässä hän muutti taktiikkaa ja pakotti Fullmerin tulemaan hänen luokseen. Neljännen erän alussa Robinson hyökkäsi ja tainnutti Fullmerin, ja kun Fullmer vastasi omilla lyönneillään, Robinson kävi hänen kanssaan vaihtokauppaa sen sijaan, että olisi ottanut kiinni, kuten aiemmassa ottelussa. Ottelu oli neljän erän jälkeen melko tasainen. Viidennessä erässä Robinson onnistui kuitenkin voittamaan tittelin takaisin neljännen kerran tyrmäämällä Fullmerin salamannopealla ja voimakkaalla vasemmalla koukulla. Nyrkkeilykriitikot ovat kutsuneet Fullmerin tyrmäävää vasenta koukkua ”täydelliseksi lyönniksi”. Se oli ensimmäinen kerta 44 uran ottelussa, kun Fullmer oli tyrmätty, ja kun joku kysyi Robinsonilta ottelun jälkeen, kuinka pitkälle vasen koukku oli lentänyt, Robinson vastasi: Robinson vastasi: ”En osaa sanoa. But he got the message.”

Myöhemmin samana vuonna hän menetti tittelinsä Basiliolle rankassa 15 erän ottelussa 38 000 katsojan edessä Yankee Stadiumilla, mutta sai sen takaisin ennätyksellisen viidennen kerran voittaessaan Basilion uusintaottelussa. Robinson kamppaili painonsa kanssa ja joutui olemaan ilman ruokaa lähes 20 tuntia ennen ottelua. Hän vahingoitti Basilion silmää pahasti ottelun alussa, ja seitsemännessä erässä se oli turvonnut umpeen. Molemmat tuomarit antoivat ottelun Robinsonille ylivoimaisesti: 72-64 ja 71-64. Erotuomari arvosteli ottelun Basilion hyväksi 69-64, ja 19 000-päinen yleisö buuasi hänelle äänekkäästi, kun hänen päätöksensä julkistettiin. Ensimmäinen ottelu voitti The Ring -lehden ”Vuoden ottelu” -palkinnon vuonna 1957 ja toinen ottelu ”Vuoden ottelu” -palkinnon vuonna 1958.

DeclineEdit

Robinson, Madison Square Garden, 1966

Robinson Land of the Giantsissa 1969

Robinson tyrmäsi ainoassa ottelussaan Bostonin Bob Youngin toisessa erässä vuonna 1959. Vuotta myöhemmin hän puolusti titteliään Paul Penderiä vastaan. Robinson lähti otteluun 5-1-suosikkina, mutta hävisi jaetun päätöksen 10 608 katsojan edessä Boston Gardenissa. Päivää ennen ottelua Pender kommentoi, että hän aikoi aloittaa hitaasti ja tulla vasta myöhään. Hän teki juuri niin ja päihitti ikääntyvän Robinsonin, joka oli pitkälti tehoton myöhemmissä erissä huolimatta siitä, että hän avasi viillon Penderin silmän yli kahdeksannessa erässä. Yritys ottaa kruunu takaisin ennennäkemättömän kuudennen kerran osoittautui Robinsonin ulottumattomiin. Robinsonin ponnisteluista huolimatta Pender voitti tuon uusintaottelun päätöksellä. Saman vuoden joulukuun 3. päivänä Robinson ja Fullmer ottelivat 15 erän tasapelin WBA:n keskisarjan tittelistä, jonka Fullmer säilytti. Vuonna 1961 Robinson ja Fullmer ottelivat neljännen kerran, ja Fullmer säilytti WBA:n keskisarjan tittelin yksimielisellä päätöksellä. Ottelu jäi Robinsonin viimeiseksi titteliotteluksi.

Robinson otteli loput 1960-luvusta 10 erän otteluita. Lokakuussa 1961 Robinson kukisti tulevan maailmanmestarin Denny Moyerin yksimielisellä päätöksellä. 12-5-suosikki, 41-vuotias Robinson voitti 22-vuotiaan Moyerin pysyttelemällä ulkopuolella sen sijaan, että olisi ottanut hänet kiinni. Neljä kuukautta myöhemmin järjestetyssä uusintaottelussa Moyer voitti Robinsonin pistein, sillä hän painosti ja pakotti Robinsonin perääntymään koko ottelun ajan. Moyer voitti 7-3 kaikilla kolmella tuomaristolla. Robinson hävisi vielä kahdesti vuonna 1962, ennen kuin voitti kuusi peräkkäistä ottelua lähinnä heikompia vastustajia vastaan. Helmikuussa 1963 Robinson hävisi yksimielisellä päätöksellä entiselle maailmanmestarille ja Hall of Fameen kuuluvalle Joey Giardellolle. Giardello tyrmäsi Robinsonin neljännessä erässä, ja 43-vuotiaalla kesti yhdeksään asti nousta jaloilleen. Robinson oli myös vähällä kaatua kuudennessa erässä, mutta kello pelasti hänet. Hän toipui seitsemännessä ja kahdeksannessa erässä ennen kuin kamppaili kahdessa viimeisessä erässä. Sen jälkeen hän lähti 18 kuukauden nyrkkeilykiertueelle Eurooppaan.

Robinsonin toinen ottelu ilman ottelua oli syyskuussa 1965 Norfolkissa, Virginiassa ottelussa, jossa vastustaja osoittautui huijariksi. Nyrkkeilijä Neil Morrison, tuolloin karkulainen ja ryöstäjästä syytetty, ilmoittautui otteluun Bill Hendersonina, joka oli kyvykäs klubiottelija. Ottelu oli fiasko, sillä Morrison kaatui kahdesti ensimmäisessä erässä ja kerran toisessa erässä, ennen kuin tympääntynyt tuomari, joka totesi, että ”Henderson ei taistellut”, käveli ulos kehästä. Robinsonille annettiin alun perin TKO toisen erän ajassa 1:20 ”selvästi pelästyneen” Morrisonin laskettua itsensä kanveesille. Robinson otteli viimeisen kerran marraskuussa 1965. Hän hävisi yksimielisellä päätöksellä Joey Archerille. Kuuluisa urheilukirjailija Pete Hamill mainitsi, että yksi hänen elämänsä surullisimmista kokemuksista oli nähdä Robinsonin häviävän Archerille. Hänet jopa tyrmättiin, ja Hamill huomautti, että Archerilla ei ollut lainkaan tyrmäyslyöntejä; Archer myönsi jälkeenpäin, että se oli vasta toinen kerta, kun hän oli tyrmännyt vastustajan urallaan. Pittsburghin Civic Arenan 9023-päinen yleisö antoi Robinsonille useita seisovia suosionosoituksia, vaikka Archer päihitti hänet perusteellisesti.

11. marraskuuta 1965 Robinson ilmoitti vetäytyvänsä nyrkkeilystä sanomalla: ”En haluaisi kampanjoida liian kauan uuden mahdollisuuden puolesta”. Robinson lopetti nyrkkeilyn ennätyksellään 173-19-6 (2 ei-ottelua) 109 tyrmäyksellä 200 ammattilaisottelussa, mikä nostaa hänet kaikkien aikojen tyrmäystilastojen kärkeen.