Notre Dame Men’s Lacrosse: Irish Win ACC Tournament Championship

okt 18, 2021
admin

Tot in het afgelopen weekend was de toekomst van het 2018 Notre Dame Fighting Irish mannen lacrosse team op zijn best duister.

#16 Notre Dame had een 6-5 record (1-3 in de ACC) en had vier van hun laatste zes wedstrijden verloren. Ze hadden een groot weekend nodig op het 2018 ACC Tournament in Charlottesville, Virginia om hun kansen te vergroten om het NCAA Tournament te halen.

En ze hadden een groot weekend.

Op vrijdag verstoorden de Ieren #1 Duke Blue Devils met 14-11 in de halve finales om hun ticket naar de ACC Championship Game die zondag tegen de #11 Virginia Cavaliers te punchen. In de titelstrijd domineerde Notre Dame Virginia met 17-7 en won hun tweede ACC Conference Championship in de programmageschiedenis. Hun eerste kwam in 2014.

Duke

Dit was de tweede ontmoeting tussen Notre Dame en Duke (12-3) dit seizoen. In de vorige wedstrijd op 7 april versloegen de Blue Devils de Ieren met 8-2 in South Bend.

Ryder Garnsey scoorde twee doelpunten binnen de eerste vijf minuten van de wedstrijd om Notre Dame een vroege 2-0 voorsprong te geven. Duke bracht de voorsprong terug tot één door een doelpunt van Justin Guterding met nog 6:21 te gaan in het eerste kwart.

Het tweede kwart werd gekenmerkt door de Bryan Costabile show. Binnen 2:14 van de speeltijd, registreerde Costabile een natuurlijke hattrick met drie doelpunten om de Ieren een 5-1 voorsprong te geven met nog 9:18 in de helft.

Costabile maakte de hattrick in stijl af.

Na nog een Duke doelpunt, scoorde Mikey Wynne zijn 15e doelpunt van het seizoen om de vier doelpunten voorsprong van Notre Dame te herstellen met nog 3:40 in het tweede kwart. Duke was in staat om twee doelpunten te maken in de laatste minuut van het kwart om de score op 6-4 te brengen bij rust.

Nauwelijks 38 seconden in het derde kwart, Brendan Gleason’s 13e doelpunt van het seizoen gaf Notre Dame een 7-4 voorsprong. Vanaf dat moment behoorde de rest van het derde kwart echter toe aan Duke. In de volgende 7:32 van de speeltijd scoorden de Blue Devils drie doelpunten om de stand gelijk te trekken op 7-7 met nog 5:42 in het derde frame. De Ieren waren echter in staat om de leiding te heroveren voordat het kwart was afgelopen, toen Gleason zijn tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde om Notre Dame een 8-7 voorsprong te geven met nog één seconde te gaan voor het laatste frame.

Garnsey voltooide zijn eigen hattrick toen hij zijn derde doelpunt van de wedstrijd scoorde om Notre Dame een 9-7 voorsprong te geven met nog 12:33 uur te spelen in de tweede helft van de wedstrijd. In de volgende 3:11 zou Duke echter weer een serie van drie doelpunten maken en dit keer de leiding nemen met nog 9:22 te spelen.

Daarna was het echter allemaal Notre Dame.

Wynne scoorde met nog 7:44 te spelen om de score gelijk te trekken. Daarna registreerde Garnsey zijn vierde en vijfde doelpunt van de wedstrijd om de Ieren een 12-10 voorsprong te geven met nog 2:50 in de wedstrijd. Brian Willetts scoorde vervolgens op het man advantage om Notre Dame een 13-10 voorsprong te geven met nog 1:52 in de wedstrijd. Nadat Duke de achterstand had teruggebracht tot twee, zorgde Gleason met nog 27 seconden te spelen voor de overwinning met zijn derde goal van de wedstrijd.

Drie Ierse spelers registreerden een hattrick op de middag. Garnsey eindigde de wedstrijd met vijf doelpunten en een assist. Gleason scoorde drie goals en drie assists, terwijl Costabile eindigde met drie goals en één assist. Notre Dame goaltender Matt Schmidt registreerde 10 reddingen op 21 schoten.

Virginia

De overwinning op Duke bracht Notre Dame in de ACC Championship Game tegen gastheer Virginia, waar de Ieren een behoorlijke entree maakten.

Nadat Virginia een vroege 1-0 voorsprong nam, antwoordde Notre Dame met drie doelpunten op rij (twee van Costabile, een van Willetts) om een 3-1 voorsprong te nemen. Virginia was in staat om één terug te krijgen vlak voor het eerste kwart eindigde om de score op 3-2 te brengen.

In het tweede kwart, doelpunten van Garnsey en Brendan Collins duwde Notre Dame’s voorsprong naar 5-2. Nadat de Cavaliers scoorden op het man-advantage, bliezen de Ieren de wedstrijd open, met de volgende zes doelpunten.

De run begon toen Pierre Byrne zijn zevende doelpunt van het seizoen scoorde met 2:58 over in de eerste helft. Minder dan een minuut later, scoorde Wynne op het man-voordeel. Met nog 1:09 voor de rust scoorde Timmy Phillips zijn eerste doelpunt van het seizoen om de Ieren een 8-3 voorsprong te geven bij het ingaan van de rust.

Nauwelijks 18 seconden in het tweede kwart scoorde Wynne nog een man-up doelpunt om de voorsprong van Notre Dame uit te breiden naar zes. Goals van Costabile en Garnsey brachten de score op 11-3 in het voordeel van Notre Dame met nog 9:39 te gaan in het derde kwart.

Virginia was in staat om drie van de volgende vier doelpunten van het spel te maken om de score op 12-6 te brengen, maar dat was ongeveer zo dichtbij als ze zouden komen. Byrne’s tweede doelpunt van de wedstrijd bracht de stand op 13-6 met nog 30 seconden te gaan in het derde kwart. Nadat Virginia vroeg in het vierde scoorde, zetten doelpunten van Brendan Collins, Brian Willetts, Jordan Walter en Ryder Garnsey een uitroepteken op een indrukwekkende 10-doelpunten overwinning voor Notre Dame.

Het team begon elkaar te pesten op het veld toen de tijd verstreek om hun tweede ACC conference kampioenschap in de geschiedenis van het programma te vieren. Het was een geweldige afsluiting van wat een tumultueuze maand was voor de Ieren.

Garnsey registreerde drie doelpunten en twee assists tijdens de titelstrijd. Costabile was goed voor drie doelpunten en een assist, terwijl Willetts zelf met drie doelpunten eindigde. Het was de tweede wedstrijd op rij waarin drie Notre Dame-spelers elk met een hattrick eindigden. Costabile kreeg de Most Valuable Player Award van het toernooi.

Byrne, Collins en Wynne scoorden elk twee doelpunten. Doelman Matt Schmidt registreerde 8 reddingen op 15 schoten.