Kevin Harvick gebruikt brandstof voor overwinning Michigan

jan 7, 2022
admin

Terugkomend van een lekke rechter voorband die hem al vroeg in de race baanpositie kostte, passeerde Kevin Harvick Joey Logano in ronde 183 van de 200 en reed naar een overwinning van 1.595 seconden.595 seconden in de Consumers Energy 400 op Michigan International Speedway.

Tijdens een afsluitende 48 ronden durende run onder groene vlag, die begon met een herstart in ronde 153, reed Harvick van de zevende naar de eerste plaats en boekte zijn tweede Monster Energy NASCAR Cup Series-overwinning van het seizoen, zijn derde op het 2-mijls circuit en de 47ste uit zijn carrière.

GERELATEERD: Race results | Stage recaps
SHOP: Harvick gear

“Het was een dag van een klein beetje tegenslag die we konden overwinnen,” zei Harvick. “We hadden een echt snelle auto het hele weekend. Onze auto handelde echt goed vandaag, en met de meerdere rijstroken (mede dankzij de toepassing van tractie compound in de hoge groeven), waren we in staat om alle drie de rijstroken vrij goed te draaien en ons een weg te banen door het verkeer.

“Ze (het team) zetten een echt snelle raceauto op de baan, en we waren in staat om te profiteren van het, dus dat is altijd leuk.”

Toen Harvick over de finishlijn, het leiden van zijn 22e ronde van de middag, Denny Hamlin liep tweede nadat Logano gepit voor een splash van brandstof op ronde 197. Kyle Larson reed derde, gevolgd door Martin Truex Jr. en Daniel Suarez, die opnieuw in de play-off picture kwam toen twee rijders op de bubble voor hem – Jimmie Johnson en Clint Bowyer – rampzalige dagen hadden in de Ierse heuvels.

Eénendertig ronden in de race stuurde Harvick zijn No. 4 Stewart-Haas Racing Ford de pitstraat op met een lekke rechter voorband. Maar met de eerste 60 ronden tellende stage die van start tot finish op groen liep, kon Harvick tegen het einde van de stage naar de zesde plaats rijden.

Martin Truex Jr. won Stage 1 nadat hij vanuit de achterhoede was gestart vanwege twee inspectiefouten voorafgaand aan de race, maar zijn No. 19 Toyota was laat in de race niet zo sterk in het verkeer als hij vroeg in de race was geweest. Kyle Busch won Stage 2, maar zijn auto, net als die van Truex, was niet zo effectief in het verkeer nadat pitstops aan het einde van de stage de rijvolgorde door elkaar gooiden.

Ook Hamlin’s auto was het beste in de hitte van de dag op een hete, gladde baan, maar de snelheid in Harvick’s auto overheerste toen het asfalt afkoelde.

“Nou, het leek erop dat we over het algemeen de best sturende auto hadden toen het echt warm en slick was, maar naarmate de dag vorderde en de baan afkoelde, de jongens die meer snelheid in hun auto hadden gebouwd, het soort van handicapped het voor hen,” zei Hamlin. “Ik kon er niets aan doen, ik had gewoon niet genoeg snelheid. De 4 was ongeveer een halve seconde sneller dan wij in de kwalificatie, en toen we hem aan het eind wijd open hielden, konden we het gewoon niet overwinnen.”

Kyle Busch werd zesde en Ryan Preece kwam als zevende over de finish en noteerde zijn eerste top 10 buiten Daytona of Talladega. Het Hendrick Motorsports trio William Byron, Chase Elliott en Alex Bowman completeerde de top 10.

Hendrick teamgenoot Jimmie Johnson was niet zo fortuinlijk. In ronde 15 klapte zijn No. 48 Chevrolet tegen de buitenmuur, waarbij hij de rechterzijde van de auto zwaar beschadigde. Johnson eindigde als 34e, met acht ronden achterstand.

Bowyer’s ongeluk kwam in ronde 137, na contact met de No. 21 Wood Brothers Racing Ford van Paul Menard. Bowyer’s auto knalde tegen de muur van Turn 3 en pogingen om de auto te repareren bleken vergeefs. Bowyer moest als 37e opgeven.

WATCH: Johnson raakt muur vroeg | Bowyer clips muur laat

Johnson daalde twee plaatsen naar 18e in het series klassement, 12 punten achter Bowyer en 12e-plaats finisher Ryan Newman, gelijk voor de laatste Playoff-verkiesbare positie. Suarez schoof voorbij Johnson naar de 17e plaats in de stand en volgt Newman en Bowyer met vier punten met nog drie races te gaan voor de cut-off op Indianapolis Motor Speedway.

De volgende race van de serie staat gepland voor zaterdagavond (19:30 p.m. ET, NBCSN, PRN, SiriusXM) op Bristol Motor Speedway.

Bijdragen: Staff reports